dinsdag 28 augustus 2012

Jutten is big business

Nu er onlangs op Ameland en Terschelling wat containers met bananen zijn aangespoeld, valt er eindelijk weer eens wat behoorlijks te jutten. Dat werd tijd, want het jutten levert – zoals ik heb begrepen – al jarenlang bijna niets meer op.
De tijden van Sil de Strandjutter, die nog zijn leven waagde voor een paar oude planken, zijn definitief voorbij. Moderne containerschepen laten vrijwel niets meer van waarde overboord vallen. En is het wel van waarde, dan zijn de spullen weer onbruikbaar geworden door het zeewater. Van een paar aangespoelde televisies, koelkasten of met algen begroeide plastic auto-onderdelen, kan de schoorsteen alleen in letterlijke zin roken.

Betalen voor oude troep

Daarom zoeken moderne jutters naar andere inkomsten. En dat lukt ze aardig. Op bijna alle Waddeneilanden floreren de juttermusea, waar je tegen betaling kunt zien wat in de laatste decennia op de stranden is aangespoeld. Je struikelt er over de boeien, flessen, zandspeeltjes, oude schoenen en scheepsonderdelen. Kortom, je kunt je er vergapen aan alle troep die een normaal mens al tien keer in de vuilnisbak zou hebben gegooid.

Jutten of jatten?

Zo'n jutter is dan ook meestal niet te beroerd daar allerlei sterke verhalen omheen te vertellen. Natuurlijk vooral veel over vroeger, toen hij er nog met de fiets of lopend op uit trok om een mooie balk te veroveren (moderne jutters trekken er met een fourwheeldrive of trekker met aanhanger op uit, daar valt niets leuks meer over te vertellen). Vooral ook hoe ze de strandvonder te slim af proberen te zijn om toch maar bij die container met drank of sigaretten te kunnen komen. Daarbij kun je je wel eens afvragen waar de grens ligt tussen jutten en jatten. Naar mijn idee is jutten het verzamelen van spullen die op het strand zijn aangespoeld. Onder het motto 'wat de zee geeft mag je houden', daar is wat voor te zeggen. Maar als je dan jezelf illegaal toegang verschaft tot een gestrand schip en daar onderdelen af gaat slopen, lijkt het me toch dat je niet helemaal zuiver meer bezig bent.  

Jutter te huur

Jutters verhuren zichzelf tegenwoordig om bedrijfsfeestje of etentjes op te leuken met hun vertellingen. Het meest extreme wat ik in dit verband heb gezien is een cursus jutten. Tegen betaling van een flinke som geld mag je onder leiding van een 'echte jutter' het strand op om te leren jutten, inclusief het verblijf in een luxe hotel. Dit is toch tegen alle principes in. Jutten hoort gratis te zijn.

Gebouw van zeven miljoen

Op Texel gaan ze om die gejutte rommel heen een gebouw van bijna zeven miljoen euro bouwen, zo is het plan tenminste. Worden die gratis spulletjes van het strand toch ineens heel erg duur. Het eenvoudige jutten is big business geworden. Zijn we als toerist niet volledig gestoord om daar tegen betaling te gaan kijken? Jutten doe je niet in een museum. Laarzen aan, ijsmuts op en naar het strand, kijken of we nog wat bananen kunnen scoren!

Deze blog werd voor het eerst gepubliceerd in november 2007 op waddenvriend.weblog.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten